Vervroegde overgang POI

Bij de vervroegde overgang stoppen de eierstokken met het produceren van hormonen. 1% van de mensen die menstrueren ervaart een vervroegde overgang en bij hen stoppen de menstruaties voor het veertigste jaar.

Over POI

De vervroegde overgang heet officieel premature ovariële insufficiëntie (POI). Bij POI stoppen de eierstokken met het produceren van hormonen. Dit doen ze omdat de eicelvoorraad vervroegd opraakt, of omdat de eierstokken zijn beschadigd of verwijderd bij een operatie. Bij 1% van alle vrouwen is sprake van een vervroegde overgang en stoppen de menstruaties voor het veertigste jaar.

Meestal merken mensen met POI dat hun menstruatiecyclus korter en onregelmatig wordt of helemaal stopt. Ze kunnen ook last krijgen van klachten als opvliegers, nachtzweten, hartkloppingen, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, geen zin in of pijn bij de seks.

Feiten & cijfers

Luister verder

Meer weten over POI en hoe mensen dit ervaren? Beluister dan de afleveringen van deze verschillende podcasts:

Meer informatie

Leven met POI is het informatieplatform voor jonge vrouwen in de overgang, hun familie en hun directe omgeving. Je kunt hier in contact komen met lotgenoten en kennis en ervaring met elkaar uitwisselen.

doorbreek de cyclus.

chevron-upchevron-down