endometriose

Bij endometriose komt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voor. Het weefsel kan op organen in de onderbuik zitten en leiden tot klachten als een pijnlijke menstruatie, buikpijn, darmproblemen en pijn tijdens de seks en bij de ontlasting. Het duurt gemiddeld 7 tot 10 jaar voordat mensen met endometriose de juiste diagnose krijgen.
endometriose

Over endometriose

Naar schatting komt endometriose voor bij 1 op de 10 vruchtbare vrouwen. Het is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Het weefsel kan op een of meerdere organen in de onderbuik zitten en leiden tot klachten als een pijnlijke menstruatie, buikpijn, darmproblemen en pijn tijdens de seks en bij de ontlasting. Ook kan het leiden tot chronische bekkenpijn en verminderde vruchtbaarheid.

Endometriose wordt vaak nog niet herkend, omdat de exacte oorzaak ervan nog niet bekend is en diagnosemethoden, zoals een echo, niet altijd uitsluitsel bieden. Zo duurt het gemiddeld 7 tot 10 jaar voordat vrouwen de diagnose endometriose krijgen.

Feiten & cijfers

Meer informatie

De Endometriose Stichting zet zich in voor aandacht en erkenning van endometriose. Je vindt op hun website meer informatie, een agenda met bijeenkomsten en de actuele stand van zaken op toepasbare endometriosezorg.

De Gynaecoloog is het patiëntenplatform van gynaecologen voor vrouwen. De website is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en je vindt er informatie die is ontwikkeld  door zorgverleners, in samenwerking met met patiënten of patiëntenverenigingen.

doorbreek de cyclus.

chevron-upchevron-down