Menstruatieklachten en -stoornissen

Per persoon kan de hevigheid en duur van de menstruatie verschillen. Onregelmatige menstruaties komen voornamelijk voor tijdens de puberteit en de overgang, maar kunnen ook daartussen voorkomen.

Over Menstruatieklachten

Een gemiddelde menstruatie komt ongeveer 1 keer per maand (iedere 21 tot 34 dagen). Het bloedverlies duurt meestal 3 tot 7 dagen. Voor iedereen kan de hevigheid en duur van de menstruatie verschillen. Onregelmatige menstruaties komen voornamelijk voor tijdens de puberteit en de overgang, maar kunnen ook daartussen voorkomen. Inwendige en uitwendige factoren kunnen hiervan de oorzaak zijn, zoals: 

  • Een achterliggende aandoening, bijvoorbeeld vleesbomen, afwijking van de baarmoedermond, endometriose, PCOS.
  • Verandering in gewicht, zowel toename of afname, intensief sporten, andere aandoeningen, zoals darm-, hart-, schildklierproblemen of diabetes.
  • Veranderen van of stoppen met de anticonceptie, medicijngebruik.
  • Stress.
  • Mentale klachten, zoals een depressie.

Er bestaan verschillende vormen van menstruatiestoornissen, waaronder:

  • Als de tijd tussen je menstruaties meer dan 6 maanden is, heet dat amenorroe.
  • Oligomenorroe is de naam voor een onregelmatige menstruatiecyclus bij vrouwen. De tijd tussen de menstruaties is dan in de regel langer dan 35 dagen, maar minder dan 6 maanden.

Als je cyclus erg kort is, regelmatig korter dan 21 dagen, heet dat polymenorroe.

Feiten & cijfers

Luister verder

Meer weten over menstruatieklachten en stoornissen en hoe mensen dit ervaren? Beluister dan de afleveringen van deze verschillende podcasts:

Meer informatie

Op deze informatiepagina van Thuisarts vind je meer informatie over wat je kunt merken van een onregelmatige menstruatie, welke verschillende oorzaken er zijn en welke onderzoeken en behandelingen mogelijk zijn.

doorbreek de cyclus.

chevron-upchevron-down